Какво причинява кръв в храчката?

Какво причинява кръв в храчката?

Кръв в храчката или слуз, когато човек кашля или плюе, се нарича хемоптиза. Въпреки че кръвта може да се тревожи, обикновено не е причина за безпокойство, особено при млади или здрави хора.

кръвта в храчката е често срещано събитие при много леки дихателни състояния, включително инфекции на горните дихателни пътища, Бронхит и астма.

Може да бъде тревожно да се кашля значително количество кръв в храчката или да се вижда кръв в слуз често. В тежки случаи това може да бъде резултат от белодробно или стомашно състояние.

В тази статия обсъждаме причините и лечението на кръвта в храчката.

Откъде идва?

откъде идва? /H2>

Кръвта в храчката обикновено идва от белите дробове, но може да идва и от стомаха или храносмилателния тракт.

Обхватът от фактори може да доведе до кръв в храчката. Също така, кръвта може да произхожда от различни части на тялото.

Кръвта обикновено идва от белите дробове, но по -рядко може да идва от стомаха или храносмилателния тракт. Ако кръвта идва от храносмилателния тракт, медицинският термин е хематемеза.

  • От белите дробове (хемоптиза). Ако кръвта е яркочервена, пениста и понякога смесена с слуз, вероятно идва от белите дробове и може да бъде резултат от постоянна кашлица или белодробна инфекция.
  • От храносмилателния тракт (хематемеза). Ако кръвта е тъмна и се предлага със следи от храна, тя вероятно е възникнала в стомаха или другаде в храносмилателния тракт. Това може да е признак на по -сериозно състояние.

Причини и симптоми

Възможните причини на кръвта в храчката включват:

  • Бронхит. Хроничният бронхит често стои зад появата на кръв. Състоянието включва устойчиво или повтарящо се възпаление на дихателните пътища, заедно с кашлица и производство на храчки.
  • Бронхиектаза. Това описва постоянно разширяване на части от дихателните пътища на белите дробове. Често се случва с инфекция, задух и хрипове.
  • Продължителна или тежка кашлица. Това може да раздразни горните дихателни пътища и да разкъса кръвоносните съдове.
  • Силно кръвотечение от носа. Много фактори могат да причинят кръвотечение от носа.
  • Употреба на наркотици. Лекарства, като кокаин, които се вдишват през ноздрите, могат да раздразнят горните дихателни пътища.
  • Антикоагуланти. Тези лекарства предотвратяват съсирването на кръвта. Примерите включват варфарин, ривароксабан, дабигатран и апиксабан.
  • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). ХОББ е постоянно препятствие на въздушния поток от белите дробове. Обикновено причинява затруднено дишане, кашлица, производство на храчки и хрипове.
  • Пневмония. Тази и други белодробни инфекции могат да причинят кървав храчки. Пневмонията се характеризира с възпаление на белодробната тъкан, обикновено поради бактериална инфекция. Хората с пневмония са склонни да имат болки в гърдите, когато дишат или кашлят, умора, треска, изпотяване и втрисане. Възрастните възрастни също могат да изпитат объркване.
  • Белодробна емболия. Това се отнася до кръвен съсирек в една артерия на бял дроб. Обикновено причинява болка в гърдите и внезапно задух.
  • Белодробен оток. Това описва течността в белите дробове. Белодробният оток е най -често срещан при хора със сърдечни състояния. Той причинява розов и пенисто храчка, както и тежък задух, понякога с болки в гърдите.
  • Рак на белия дроб. Човек е по -вероятно да има рак на белия дроб, ако е по -възрастен от 40 и да пуши тютюн. Това може да причини кашлица, която не отшумява, задух, болки в гърдите и понякога костна болка или главоболие.
  • Рак на шията. Това обикновено започва в гърлото, ларинкса или вятърната тръба. Той може да причини подуване или възпаление, което не заздравява, постоянно възпалено гърло и червено или бяло пластир в устата.
  • Кистозна фиброза. Това наследи условие сериозно уврежда белите дробове. Обикновено причинява затруднено дишане и устойчива кашлица с гъста слуз.
  • Грануломатоза с полиангиит. Това описва възпалението на кръвоносните съдове в синусите, белите дробове и бъбреците. Обикновено причинява хрема нос, кръвотечение от носа, задух, хрипове и треска.
  • туберкулоза. Бактериите причиняват тази силна белодробна инфекция, която може да доведе до треска, изпотяване, болка в гърдите, болка при дишане или кашлица и постоянна кашлица.
  • Степен на сърдечните клапи. Стесняване на митралната клапа на сърцето, наречена стеноза на митралната клапа, може да причини задух, особено с натоварване или когато лежи. Други симптоми включват подути крака или крака и сърцебиене или умора, особено с повишена физическа активност.
  • Сериозно нараняване. Травмата в гърдите може да доведе до появата на кръвта в храчката.

кога да види лекар

човек, който кашля кръв в големи количества или на чести интервали , трябва да посетите лекар.

Вижте лекар или да потърсите спешна помощ, когато кашлицата вдигне много кръв или някаква кръв на чести интервали.

Ако кръвта е тъмна и се появи С парчета храна, незабавно отидете в болница. Това може да показва тежък проблем, произхождащ от храносмилателния тракт.

Също така, вижте лекар, ако някой от следните симптоми съпътства кръвта в храчката:

  • Загуба на апетит ; на дишане

диагноза

За да се определи дали медицинското състояние причинява поява на кръв в храчката, лекар обикновено ще вземе медицинска анамнеза и ще извърши физически преглед.

По време на прегледа лекарят може да поиска от лицето да кашля и може да провери носа и устата за места на кървене. Лекарят може също да вземе проби от храчки и кръв за тестване.

В някои случаи са необходими допълнителни прегледи. Те могат да включват рентгенова снимка на гръдния кош, CT сканиране или бронхоскопия, която включва камера в края на тръбата, която се вкарва в дихателните пътища.

лечение

стероидите могат Помогнете, ако възпалителното състояние причинява кървенето.

леченията имат за цел да спрат кървенето и да лекуват основната причина.

Възможните лечения включват:

  • Стероиди. Стероидите могат да помогнат, когато възпалителното състояние стои зад кървенето.
  • Антибиотици. Антибиотиците се използват в случаи на пневмония или туберкулоза.
  • Бронхоскопия. Това осигурява внимателен поглед върху възможните източници на кървене. Инструмент, наречен ендоскоп https://harmoniqhealth.com/bg/gelarex/, се поставя в дихателните пътища през носа или устата. Инструментите могат да бъдат прикрепени към края. Някои от тях са проектирани да спрат кървенето, докато други, например, могат да премахнат кръвния съсирек.
  • Емболизация. Ако основен кръвоносен съд е отговорен за кръвта в храчката, лекар може да препоръча процедура, наречена емболизация. Катетър се предава в съда, идентифицира се източникът на кървенето и се използва метална намотка, химикал или фрагмент от желатинова гъба.
  • Преливане на кръвния продукт. Трансфузия на елементи в кръвта, като плазма, фактори на съсирване или тромбоцити, може да се наложи, ако проблемите на съсирването или прекомерно тънка кръв са отговорни за появата на кръв в храчката.
  • Химиотерапия или лъчетерапия. Те могат да се използват за лечение на рак на белия дроб.
  • Хирургия. Това може да се изисква за отстраняване на повредена или ракова част от белия дроб. Хирургията обикновено се счита за краен случай и само опция, когато кървенето е тежко или устойчиво.

перспектива

кръв в храчката, особено в малки количества, обикновено не е a причина за безпокойство. Въпреки това, при хора с медицинска анамнеза за респираторни проблеми или които пушат, това често изисква допълнителна оценка.

респираторните инфекции, други белодробни състояния и по -рядко проблеми в храносмилателния тракт могат да причинят да се появи кръвта. Някои причини са леки и се решават сами. В други случаи е необходима медицинска интервенция.

Ако кашлицата увеличава кръвта в големи количества или на чести интервали, те трябва да видят лекар.

Прочетете статията на испански.

  • Обществено здраве
  • Кръв/хематология
  • Ухо, нос и гърло

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и рисува и рисува Само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата

Popular posts

error: Content is protected !!